logo

Blasieholmstorg Stockholm 1989

På Blasieholmstorg står två grönärgade bronshästar med sina huvuden riktade ut mot dem som passerar längs deras sidor. De har fångats, mitt i steget, med de gående i riktningen mot Slottet och Kungsträdgården.
Dessa bronsrepliker av hästar har säkert en och annan berest sett på San Marco-kyrkans loggia. Där finns kopiorna av de fyra ursprungliga förgyllda hästarna som erövrades som ett krigsbyte vid det fjärde korståget mot Konstantinopel 1204.
De placerades sedermera ovanför entrén till kyrkan när den byggdes om på 1200-talet efter det att de ha stått förvarade i det marina förrådet, ”Arsenale”, mest för att eventuellt smältas ned på grund av legeringen hade en hög kopparhalt (98 %).
Originalskulpturerna har sedan 1980 ersatts med kopior på grund av hotet från luftföroreningarna och finns idag att beskåda innanför kyrkans portar.
Hästarna har en lång intressant historia från det att de stals från hästkapplöpnings-banan ”Hippodromen” i Konstantinopel där förmodligen ingått i en större skulpturgrupp dragande ett fyrspann med en skulptur av regenten stående i sitt hyllningsekipage.
1797 gjorde Napoleon hästarna till sina för att sätta upp dem på sin triumfbåge efter att ha besegrat Venedig men de lämnades tillbaka 1815.
Hästarna har med tiden inspirerat till repliker runt om i världen. Förlagan till dem på Blasieholmstorg har varit från två avgjutningar som finns i Glyptoteket i Köpenhamn och som P.G. Bergman fått tillstånd att göra gipsformar av för bronsgjutning.
Dessa hästar tillsammans med socklar och fontän blev gjutna av Herman Bergmans Konstgjuteri AB under ledning av Leif Schölin.
Hästarna på Blasieholmstorg är inte fjättrade och drar inte ett fyrspann utan befinner sig här fria med de gående.Det finns en intressant samlade beskrivning av hästarnas historik i Svenska Forskningsinstitutets i Istanbuls Meddelanden 15/1990. En skrift som kan hittas hos Medelhavsmuseet, Box 5450, 114 84 Stockholm

LÄS om hästarna på Blasieholmstorg i Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul – Meddelande 15/1990

En längre text med analys av hästarna på San Marco-kyrkans balkong finns utgiven av The Royal Academy utgiven på Olivettis förlag 1977, här nedan ett utdrag:

LÄS MER/READ MORE om hästarna på San Marco-kyrkans balkong i Venedig. About the original horses in San Marco

Var någonstans? Press to view location