logo

Nobel Forum, Solna 1993

Till Nobelstiftelsens hus, Nobel Forum i Stockholm som ingår som en del i Karolinska institutets miljö har Sivert fått äran att med en urna i gjutjärn smycka besökarnas ingång i byggnadens entréhall.
Denna välkomsturna byter blomsterarrangemang och skepnad beroende på årstid och evenemang.
Denna piedestalform har ett antal ”systervarianter” utplacerade bl.a. i Stockholm. En variant kan ses på Blasieholmstorg och en annan på Norra begravningsplatsen.
Nobel Forum ritades på 1980-talet av arkitekt Johan Celsing som valde att formge byggnaden enligt samma grundmönster som de övriga byggnaderna på området.
Nobel Forum har begåvats med en stor del konst, i huvudsak grafiska arbeten, av svenska konstnärer. Interiört sett är byggnaden ett estetiskt mästerverk. Lokalernas stilrena och klassiska utformning med genomgående varma träsnickerier. Dessa återkommer i specialritade möblemang och annan inredning. Mot de ljusa väggarna skapar detta en både luftig skandinavisk och sober upplevelse.

Nobel Forum är en donation till staten och har ett stort arkitektoniskt värde. Byggnaden ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Var någonstans? Press to view location

Foto: Jan Öqvist