logo

Gustav Adolfs torg Malmö 2002

Sivert Lindbloms 5 fontäner på Gustav Adolfs torg i Malmö blev den sista fasen i den nya utformningen av torget.
   Malmö Stads Gatukontor har tillsammans med Vision Recording TV AB producerat en kortfilm om torgets historia och förnyelse med titeln: Torg i tiden.
   Den första fasen sker den 16 maj 1997 och visar Inledningsvis att HMK Carl XVI Gustav som planterar ett av sju lönnträd till en kungalund på torget.
   På hemsidan är filmen kortad, och beskriver här tillkomsten av Sivert Lindbloms fem bronsfontäner med rinnande vatten och eldsflammor i toppen den 12 juni 1999 i närvaro av Malmö Förskönings- & Planteringsförenings ordförande Jörgen Faxe och kommunstyrelsens i Malmö ordförande – Ilmar Reepalu.
Den har verkat efter i mer än 125 år under mottot: ”Försköna, vårda och bevara.”
Föreningens ändamål är att vidareutveckla kulturarvet i Malmö och att verka för försköningar genom planteringar och konstnärlig utsmyckning, för att göra den växande industristaden grönare, vackrare och hälsosammare.
Det mytologiska objektet: ”gripen på toppen av riksäpplet” som Sivert placerat i torganläggningen har väckt fascination inte minst ha låtit sig bli avbildat som en tatuering.
De olika objekten som ingår i den konstnärliga gestaltningen av fontänerna och klotet såväl gjordes med hjälp av Ulf Ferrius och de gjöts av Skånska Klock- & Konstgjuteriet AB i Hammenhög. Deras samarbete har varat i många år, senast var det ”återgjutningen” och monteringen av de stulna bronskloten vid Haga Norra gångbro bägge brofästen och den stora bronsurnan på sockel i Hagaparken 2015.

Byggherre: Malmö kommun och Malmö Stads Gatukontor
Arkitekt och konstnärlige rådgivare: arkitekt Sven-Ingvar Andersson, Stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson och Jörgen Faxe ordförande i Malmö Förskönings- och Planteringsförening
Malmö stad i samarbete med ABF Malmö har gjort en Konstguide över skulpturer och de offentliga utsmyckningarna i staden och des omnejd, 2006.

LÄS ett UTDRAG med Siverts två bidrag i Malmö från publikationen.

LADDA NED HELA KONSTGUIDEN

Var någonstans? Press here to view location

SE EN dokumentärfilm över torgets upprustning och tillkomsten av de 5 bronsfontäner som står på torget här: Torg i tiden