logo

Visby Lasarett ‘Urna‘ 1997

Fristående Urna
Ett exemplar av den Urna gjutna i järn som finns på en mängd platser runt om i Sverige som t.ex. framför Landstingshuset i Stockholm och runt vattenspegeldammen i den norra delen av Kungsträdgården finns även på Gotland.
Ur en presentation av den offentliga konsten på Gotland gjord av Gotlands Museum kan man läsa: ”På norra sidan om lasarettet, vid helikopterplattan står en magnifik urna gjord av järnplåt. Urnan med sin klassiska form ger associationer till att vara ett arkitektoniskt element. Kanske är det storleken eller är det materialvalet som gör att objektet lyfts från fristående skulptur till en självklar del av omgivningen, i samspel med lasarettets arkitektur?”
Bronsurnan är gjuten av Månsarps gjuteri under ledning av Johan Åkesson.

”Siverts urnor får olika innebörd i förhållande till den plats de är utplacerade – här framför lasarettet i Visby kan urnan utan svårighet associeras med den grekiska mytologins Hygieia med sin slingrande orm som var dotter till Asklepios, läke­konstens gud. Hygieia är idag en internationell symbol för det före­byggande hälso­skydds­arbetet. Hygieia håller i en orm­skål, som man bland annat kan känna igen från Apotekets logo­typ eller Karolinska Institutets sigill, (Jan Öqvist, gjorde denna iakttagelse – Sivert lämnar själv aldrig någon förklaring eller analys av sina konstverk.)”

LÄS MER från Gotlands Museum inventering över Region Gotlands offentliga konst.

Var någonstans? Press here to view location

Foto: Magnus Lindblom


Foto: Magnus Lindblom


Foto: Magnus Lindblom


Foto: Magnus Lindblom


Den grekiska gudinnan Hygieias ormskål som idag även symboliserar Apoteket