logo

Haga Norra gångbro Stockholm 1993

Vägverket gav Sivert uppdraget att ge en konstnärlig gestaltning av den gångbro – Haga Norra gångbro – som skulle leda från Hagalundsområdet, via Hagavägen i Solna över motorleden till Hagaparken.
Haga Norra gångbro förbinder för Hagalund med Hagaparken över den kraftigt trafikerade Uppsalavägen. Under viadukten löper mjuka, böljande tegelmurar längs med biltrafiken.
   På varje sida vid gångbrons fästen finns fyra skulpturala element med reliefer med kungliga och poetiska referenser som ger en högtidlig markering.
   Gångbron har längs sidorna utsmyckats med stiliserade bronsurnor med emblem och insignier över kulturhistoriskt viktiga personer som på ett eller annat sätt verkat i eller är förknippade med Hagaparkens historia.
Vid varje brofäste finns 2 parställda klot i grönpatinerad brons. (Dessa är idag fyllda med betong och kraftigt förankrade för att inte bli stulna, vilket de en gång tidigare blivit.)

Flera av skulpturerna på Haga Norra gångbro vandaliserades och de fyra bronskloten stals tillsammans med en stor urna på Sergelmonumentet ute i Hagaparken. Vid ett senare tillfälle återuppfördes dessa objekt som gjutits hos Ulf Ferrius i klockgjuteriet Hannas på Österlen.

SE BILDER på när dessa återställdes 2015 i samband med firandet av Hagadagarna.

Var någonstans? Press to view location