logo

Återinvigning av Hagabrons och parkens skulpturutsmyckning 2015

I samband med att man återställde de stulna och vandaliserade konstobjekten som fanns på bron till Haga Norra grindar och i Hagaparken bjöd Solna Stad Sivert på Champagne i regnet.
Återinvigningen av Sivert Lindbloms konstnärliga gestaltning vid Haga NorraTrafikplats skedde den 30 maj 2015. Samling vid Haga Norra grindar. Invigning kom att ske i närvaro av konstnären Sivert Lindblom, Magnus Persson, tekniska nämndens ordförande och Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad med flera.
Återinvigningen iscensattes i samband med Hagadagens festligheter som firas med anledning av att Haga-Brunnsvikens Vänner fyller 25 år och att den Kungliga Nationalparken fyller 20 år!

BAKGRUND
På var sida av Hagabron fanns tidigare två bronsklot. Alla fyra bronskloten stals. Ute i parken, på ett minnesmärke över Sergel lyftes aven den stora urnan bort. Med tanke på vikterna i dessa objekt måste denna stöld ha varit noggrant planerad och skett med hjälp av lyftdon och lastbil.
Solna stad beslöt att återställa objekten med likadana. Produktionen av dem gjordes med hjälp av Ulf Ferrius och de gjöts i hans bronsgjuteri i Prachinburi i nordöstra Thailand.
För att undvika, försvåra en ny stöld gjordes de om och fylldes med betong samt ”DNA-märktes och fick ”chips” som i sig som skulle kunna aktiveras i händelse av att någon försökte förflytta eller stjäla dem.
Själva återställningsarbetet blev noggrant utfört med hjälp av Ulf expertis.

Efter färdigställandet firades återupprättandet av den konstnärliga gestaltningen tillsammans med Solna stads hängivna medarbetare.
Sivert fick på uppdrag av Statens konstråd och Vägverket uppgiften att gestalta gångbron över E4:an och två anslutande entréplatser vid Haga Norra mot det som populärt brukar kallas för Hagaparken 1994.
På denna sidas galleri kan du se en dokumentation över återställningen och monteringen av kloten och urnan.

SE HÄR installationen av den konstnärliga gestaltningen av Haga Norra trafikplats med Hagabron mot Hagaparken, 1993.