logo

Skissernas museum Lund 1993

Skissernas museum grundades 1934 av Ragnar Josephson (1891-1966), under hans tid som konstprofessor vid Lunds universitet. Avsikten var att skapa ett arkiv över den kreativa processen, konstnärens väg från första idéutkast till färdigt verk – det vill säga det som för Josephson innebar ”konstverkets födelse”.
   Tanken var att samla skisser, modeller och fotografier till offentlig konst, då den lämpade sig extra bra som studiematerial eftersom den ofta kräver många förstudier.
Skissernas Museum har världens främsta samlingar av skisser och förarbeten till offentlig konst. Samlingarna består av nästan 30 000 skisser i olika material och tekniker.
   Sedan museet grundades har konstnärer skänkt eller sålt skisser till museet och samlingarna växer ständigt, vilket betyder att ett fungerande och modernt sök- och organisationssystem är nödvändigt för att skisserna ska komma allmänheten och forskningen till nytta.

Skissernas museum i Lund visade en större retrospektiv utställning med modeller och skisser till offentliga arbeten som Sivert hade arbetat med genom åren fram till 1993.
   De flesta av bidragen har blivit förverkligade men här fanns även skisser och modeller på tävlingsbidrag som inte blivit realiserade.
   De förverkligade arbetena finns i de flesta fall att stifta bekantskap med under fliken Portfolio och under Offentliga arbeten på hemsidans huvudmeny.
Det går även att komma till dessa genom att titta efter dem under fliken Biografi och där finns dessa kronologiskt förtecknade.
   Utställningen innehöll även material, foton och dokument av sådant som inspirerat och legat till grund för en del av konstverken.

I samband med utställningen på Skissernas Museum genomfördes en utställning med Sivert skulpturer på Lunds Konsthall.

1993 i samband med den retrospektiva utställningen på museet gjorde Christoffer Barnekow en intervju med Sivert för SVT Malmö.
SE HÄR INTERVJUN med Sivert av Christoffer Barnekow

SE HÄR finns en liten filmad dokumentation från utställningen att titta på: Lunds Konsthall
SE HÄR utställningen på: Lunds Konsthall
LÄS HÄR Stefan Alenius text till katalogen: SKULPTUR ARKITEKTUR för Skissernas museum
LÄS HÄR Daniel Birnbaums förord till katalogen: SKULPTUR ARKITEKTUR för Skissernas museum

Under fliken Texter och sedan under fliken Andras texter hittar du fler katalogtexter till SKULPTUR ARKITEKTUR.

Skissernas museum i Lund hittar du här.
HÄR ÄR Skissernas museum.