logo

Sivert Lindbloms fontäner på Gustav Adolfs torg Malmö 1999-2002

SE BILDER på fontänerna på Gustav Adolfs torg

Sivert Lindbloms 5 fontäner på Gustav Adolfs torg, Malmö blev den sista fasen av den nya utformningen av det förnyade torget. Detta är ett filmklipp (9:46 min) från ”Torg i Tiden”.
   Det beskriver tillkomsten av Sivert Lindbloms 5 fontäner på Gustav Adolfs torg, Malmö blev den sista fasen av den nya utformningen av det förnyade torget (1999-2002).

Malmö Stads Gatukontor har tillsammans med Vision Recording TV AB producerat kortfilmen över torgets historia och förnyelse med titeln: Torg i tiden.
   Den första fasen invigs den 16 maj 1997 och visar Inledningsvis att Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav planterar ett av sju lönnträd till en kungalund på torget som en 50-års födelsedagsgåva till konungen.
   Den senare delen av presentationsvideon, efter ca. 13:30 min beskriver tillkomsten av Sivert Lindbloms fem bronsfontäner med rinnande vatten och eldflammor i toppen den 12 juni 1999 i närvaro av Malmö Förskönings- & Planteringsförenings ordförande Jörgen Faxe och kommunstyrelsens ordförande i Malmö – Ilmar Reepalu.
Malmö Förskönings- och Planteringsförening har verkat efter i mer än 125 år och har hela tiden haft tre honnörsord: ”Försköna, vårda och bevara.”
   Föreningens ändamål är vidareutveckla kulturarvet i Malmö samt att verka för försköningar såsom planteringar och konstnärlig utsmyckning, för att göra den växande industristaden grönare, vackrare och hälsosammare.

(Hela filmen är 23:00 min finns att se på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=-ba2Oq65qe4)

Byggherre: Malmö kommun och Malmö Stads Gatukontor
Arkitekt och konstnärlige rådgivare: arkitekt Sven-Ingvar Andersson, Stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson och Jörgen Faxe ordförande i Malmö Förskönings- och Planteringsförening